lauantai 25. maaliskuuta 2017

Gluteeniton ja laktoositon (suklaa) kääretorttu


Hei! Tänään vuorossa gluteeniton, viljaton ja laktoositon (suklaa) kääretorttu!


Suklaakääretorttu voi-sokeri -vaahdolla
Gluteenittoman ruokavalion aloittaminen on usein hankalaa, kun joutuu hyvin tarkkaan katsomaan, mitä voi syödä ja mitä ei. Ajan myötä asia kuitenkin helpottuu ja kaupasta tietää jo mitä voi ostaa ja tutkiminenkin helpottuu. Itse en tiennyt alkuvaiheessa muun muassa mitä voin syödä kahvin kanssa? Ja mitä kaupasta saa sellaista, että voin ottaa kahvin kanssa, jos joku ei ole varautunut gluteenittomuuteeni.

Ensimmäisellä kerralla kun kävin kaupasta hakemassa gluteenitonta kahvin kanssa, käteen tarttui paketti, jossa oli kaksi gluteenitonta suklaakääretortun palasta. Tämä kääretorttu oli erittäin hyvä, välissä oli mielestäni sokeri-voi -vaahtoa. Päätin siis itse yrittää kopioida tämän reseptin, kun huomasin että se oli tehty perunajauhoista. Ensimmäisenä käteen tarttui ohje keliakialiiton sivuilta.

Tekemiseen tarvitaan:

 

  • 4 munaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1,5 dl perunajauhoja tai 1 dl perunajauhoja ja 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta (itse laitoin ensimmäisellä kerral 1 dl vahingossa ja toisella kerralla kokeilin 0,75dl)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Täyte/päällinen: Esim. Hillo, kermavaahto, voi-sokeri –vaahtoa tai maustettu tuorejuusto


Valmis munasokerivaahto

Ohje tekoon:

 

1. Laita uuni päälle n. 225 asteeseen.
2. Vaahdota  munat ja sokeri. Vaahdotus kestää aika kauan ja mielestäni pidempi parempi. Vaahdotukseen menee noin pari minuuttia ja vaahdon tulisi olla aika vaaleata (kuva)
3. Siivilöi perunajauhot, (kaakaojauhe) ja leivinjauhe vaahdon sekaan. Jauhot kannattaa siivilöidä, koska perunajauho on yleensä aika kokkareista
4. Voit sekoittaa tai vispata taikinan valmiiksi, itse vispasin
5. Laita leivinpaperi laakealle pellille ja kaada taikina. (Itse tein ensimmäisen syvään ja ei tullut kypsä)

Oikeaoppinen siivilän käyttö
6. Paista uunin keskitasolla n. 5-10min uunista riippuen. Oma uunini on erittäin huono ja paistaa epätasaisesti, joten jatkuva seuranta on erittäin tärkeää ja silti palaa helposti.

7. Valmiin pohjan voi kumota halutessaa sokeroidulle leivinpaperille. Kumoamista ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos laittaa kääretortun päälle esimerkiksi kermavaahtoa tms.
8. Tämän jälkeen levitä haluamasi täyte pohjan päälle ja rullaa. Pohja halkeaa hyvin helposti, mutta ei vaikuta makuun. :) Varsinkin jos pohja on pöydällä pidempään, se tuppaa hieman kovettumaan
9. Kun torttu on kääritty, voi sen päälle vielä laittaa esim. tuorejuustoa tai mokkapala kuorrutetta ja siihen päälle vielä esim. nonparelleja




Arvostelut ja mielipiteet

Kääretorttu mansikkahillolla ja  kermavaahdolla
Ensimmäinen kokeiluni oli siis normaali kääretorttu mansikkahillolla ja laktoosittomalla kermavaahdolla. Pohja paloi hieman ja tarttui myös makua hieman, mutta ei pahasti. Pohja jäi myös hieman ehkä raa'aksi? Mielestäni tässä maistui myös perunajauho aikalailla. Eli arvioisin tämän version 3 / 5.







Suklaakääretorttu sokeri-voi -vaahdolla (nam)
Seuraavaksi halusin yrittää kopioida kaupasta ostamani kääretortun. Eli väliin tuli sokeri-voi -vaahtoa. Tämä oli mielestäni erittäin hyvää, vaikka avopuoliso sanoikin kolmannen palan jälkeen, että ensi kerralla voisi olla jotain muuta välissä. ;) Tässä myös pienenä ongelmana se, että sokeri tuntui hampaissa, kun sitä pureskeli. Hieno sokeri voisi ratkaista ongelman? Arvioisin tämän kuitenkin 4+ / 5, koska pohja myös hieman otti tummaa väriä uunini takia.




Suklaakääretorttu vaniljatuorejuustolla ja aprikoosihillolla
Kolmannella kerralla tein avopuolison pyynnöstä vanilja-aprikoosi-suklaakääretortun. Ensimmäistä kertaa pohja ei palanut, mutta vahdin erittäin tarkasti ja vaihdoin tasoakin välillä, kun pohja vaikutti löysältä, vaikka pinta oli hieman tumma. Lopputulos oli kuitenkin herkullinen ja viemisen arvoinen setäni syntymäpäiville. :) (Ulkomuoto todellakin oli ruma, koska pohja sai olla pöydällä kovettumassa kauppareissun ajan) Arvosanaksi tämä saa 4½ / 5. Hieman parempi arvosana kuin äskeinen, koska kääretorttu ei maistu siltä kuin söisi sokeria purkista.

VINKKI! Kääretortut maistuvat todella paljon paremmilta, kun ne ovat saaneet olla yön yli jääkaapissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti