lauantai 22. huhtikuuta 2017

Vaihtoehtoja viljan korvaamiseen päivittäisessä ruokavaliossa


Viljan korvaaminen ruokavaliossa

 

Kvisotto (risotto) annos
Yleensä vilja korvataan ruokavaliossa, kun on todettu keliakia, epäillään vilja-allergiaa tai jotkut haluavat myös syödä gluteenitonta, koska gluteeni trendikästä tai halutaan vähentää suolistoon kohdistuvaa rasitusta. Viljan korvaamisessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että syö tarpeeksi kuituja ilman viljatuotteita. Itselleni kuitenkin tuntuu vehnätärkkelyskin olevan liikaa, joten yritän välttää kaikkea ei luontaisesti gluteenitonta. Luontaisesti gluteenittomasta lisää tästä.




Millä nyt sitten korvaisin sen viljan?

 

Itse olen kokeillut mm. kvinoaa, luontaisesti gluteenitonta maissipastaa, kikhernepastaa ja maissinachoja. Tietenkään ei saa unohtaa aina yhtä hyvää perunaa ja erilaisia riisejä. Gluteenittomassa ruokavaliossa kannattaa kuitenkin yrittää suosia kuitupitoisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi tummaa riisiä kannattaisi syödä normaalin sijaan, tummaa leipää ja gluteenitonta kaurapuuroa, jos se sopii yms.

Ruokaehdotuksia ruokavalioon

 

Nachopelti: 


Nachopellin tarjoiluehdotus
Nachopellin ohje löytyy tästä.
Hyvää ja helppoa ja tällä voi
korvata mm. pizzan.

















Gluteeniton pasta:

 

SamMills luontaisesti gluteeniton pasta
Gluteeniton pasta on helppo korvike pastaruokiin. Itselläni kokeilussa oli SamMills:in maissista valmistettu luontaisesti gluteeniton pasta. Maku oli ihan hyvä ja valmistus aikalailla samanlaista kuin normaalikin pasta. Voin siis suositella kaikille kokeiluun tätä. Hintansa puolesta gluteeniton pasta on kyllä aika paljon kalliimpaa kuin vehnästä valmistettu, mutta elämä on. 

Luontaisesti gluteenitonta pastaa ja jauhelihaa
















Kvinoa:


GoGreen kvinoaa
Kvinoa voi aluksi vaikuttaa oudolta. Kvinoan maku voi aluksi olla erikoinen, mutta toisella kerralla se maistuu jo hyvältä, varsinkin jos mausteet osuu paremmin kohdalleen. Se valmistetaan riisin tapaan ja se on hyvä huuhdella ennen keittämistä. Kvinoa on kuitenkin erinomainen vaihtoehto lisäämään vaihtoehtoja gluteenittomaan ruokavalioon. Kvinoaa sopii hyvin mm. kanan kanssa ja siitä saakin tehtyä risoton kilpailijan, kvisoton. :) Kvinoan huonoja puolia on se, että se on kaiken gluteenittoman tapaan paljon kalliimpaa kuin viljapohjaiset valmisteet.

Kvinoaa ja kanaa
















Kikhernepasta:


Palmusto Kikhernepasta
Kikhernepasta on myös gluteenittoman pastan tapaan erinomainen korvike normaalille pastalle. Palmustolta saa kikherneestä valmistettua pastaa, makaronia ja taisi saada nuudeliakin. Kikhernepastan ylivoimaisesti paras puoli on se, että siinä on 6,3g/100g kuitua ja 21,6g/100g proteiinia! Miinuksena on sitten tämä yleinen: hinta. :( Mutta toivotaan että nämä tuotteet alkaisi yleistymään suomalaisessa ruokavaliossa ja hinnat laskisivat joskus!
Kikhernepastaa ja pihviä, nam!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti