sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Luontaisesti gluteeniton vs keinotekoisesti gluteeniton tuote

Kuulumiset turvonneeseen elämääni:

 

Tällä hetkellä oloni on yleisesti hyvä. Refluksin oireita on harvakseltaan, ehkä 1-2 kertaa viikossa. Noin kerran viikossa tuppaa olemaan tunne, että ruoka ei oikein uppoa. Viljaton ja laktoositon ruokavalioni on sujunut hyvin, vaikka vaikeuksia hieman tuntuu olevan kun menee sukulaisille tai ystäville kylään. Erityisen haastavaa ihmisille on ymmärtää gluteenittoman ja viljattoman ero. 

Ensi viikolla olisi taas tarkoitus käydä lääkärissä, jos vaikka käytäis vielä tähystykset läpi. Turvotus on nyt kestänyt ehkä puolisen vuotta ja siihen alkaa jo tottumaan, mistä en oikein pidä. Ikinä ei pitäisi joutua tottumaan huonoon olotilaan, vaan aina pitäisi hakeutua hoitoon, minkä tahansa vaivan takia.

Ensi viikolla pitäisi myös lähteä viettämään pääsiäistä anoppilaan. Saas nähdä miten siellä menee, kun viljattomuus on nyt tullut uutena heillekin. Mutta eiköhän tästä mennä itse asiaan! --->

Mitä on luontaisesti gluteeniton ruoka/tuote?


Luontaisesti gluteeniton kotipizzan pizza tuunattuna
Luontaisesti gluteeniton tuote ei sisällä luonnossa saatavassa muodossaan gluteenia. Gluteenia esiintyy mm. vehnässä, ohrassa, rukiissa (ruis) ja kaurassa. Kyseisistä viljoista voidaan kuitenkin jollakin menetelmällä poistaa gluteeni ja niistä saadaan tehtyä mm. gluteenitonta vehnäjauhoa ja muita jauhoseoksia. Useissa ravintoloissa tarjotaan gluteenittomia leipiä yms., mutta kannattaa aina selvittää, onko taikina luontaisesti gluteeniton, jos sillä on sinulle väliä.


Onko luontaisesti gluteenittomalla ja ei luontaisella jotain käytännön eroa?

 

Gluteeniton hampurilaisateria Friends and BRGRS:issa
Ero on hyvinkin suuri, joillekin. Keliaakikoille pitäisi soveltua gluteeniton vehnäjauho ja muutkin keinotekoisesti valmistetut gluteenittomat tuotteet erinomaisesti. Vilja-allergia on kuitenkin ihan eri asia. Vilja-allergiasta kärsivälle voi soveltua keinotekoinen gluteeniton tuote, mutta monille vilja-allergisille se ei kuitenkaan sovi.  

Esimerkkinä Friends and BRGRS:in gluteenittomista vehnäjauhoista valmistettu hampurilaisleipä. Vaikkakin olen kiitollinen vaihtoehdosta, niin se ei kuitenkaan sopinut minulle. Seuraavana päivänä ei tahtonut maistua ruoka ollenkaan. Oireeni eivät kuitenkaan ole mahdottomia kestää, mutta silti vältän mielelläni keinotekoisesti gluteenittomia tuotteita.

Kotipizzan luontaisesti gluteeniton pizzapohja

 

Gluteeniton pizza kotipizzasta kotiin tilattuna
Kotipizzan luontaisesti gluteeniton pizzapohja tulee ymmärrykseni mukaan moilakselta. Halusin sitten kokeilla, josko tämä sopisi minun ruokavaliooni, ja sopihan se! Oireita ei tullut ollenkaan, mutta täytyy myöntää, että ei se ihan niin herkullista ollut, kuin normaali vehnäjauhoista tehty rapea kotipizzan herkkupizza. Alumiinipohjasta oli myös hieman tarttunut metallin makua pizzaan,  mutta jos haluaa luontaisesti gluteenitonta pizzaa, niin täytyy vain kestää pieniä haittapuolia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti